06.01.2024.

08:55

Foto: al manar printsceen/Shutterstock

Planeta

Iran podigao crvenu zastavu osvete! Prošli put je krvava odmazda bila nad Amerikancima

To je učinjeno kao posledica terorističkog napada 3. januara u provinciji Kerman, tokom kojeg su teroristi "Islamske države" (ID) detonirali dve bombe duž putanje pogrebne povorke povodom godišnjice smrti iranskog generala Islamske revolucionarne garde (IRGC) Kasema Sulejmanija.

Broj žrtava u eksploziji dostigao je 103 osobe. Povređene su ukupno 284 osobe. Kasnije je iranski ministar unutrašnjih poslova Ahmad Vahidi najavio hapšenje umešanih u teroristički napad. Prema rečima portparola Teherana, obaveštajni sistemi su "bili u stanju da pronađu tragove".

Informer

Iranska zastava podignuta kao upozorenje

- Više osoba umiješanih u ovaj incident je privedeno, a informacije o njima će službe bezbjednosti objaviti naknadno - rekao je Vahidi.

Iran je podigao crvenu zastavu 2020

Komandant snaga Kuds IRGC-a, general Sulejmani, pogođen je u američkom vazdušnom napadu u Bagdadu 3. januara 2020. godine. Lider i duhovni vođa Irana Ali Hamnei rekao je da ta zemlja neće oprostiti Amerikancima ono što se dogodilo i da će im definitivno odgovoriti kako treba. Tada je i nad Jamkaranom podignuta zastava osvete.

Pet dana kasnije, 8. januara 2020. godine, jedinice IRGC-a su pokrenule raketni napad na američke vojne objekte u Iraku. Operacija je nazvana Operacija Mučenik Sulejmani. Na američke baze ispaljeno je 15 raketa zemlja-zemlja. Iran je prijavio smrt 80 Amerikanaca.

Sjedinjene Države su zauzvrat nagovestile da nije bilo žrtava. Pentagon je kasnije priznao da je broj žrtava u iranskom napadu na američke baze u Iraku premašio 60.