06.01.2024.

23:30

Foto: Reuters

Planeta

(VIDEO) Ekstremna hladnoća! Bacio je ključalu vodu u vazduh i ona se odmah pretvorila u led!

Ovo nije nešto što treba probati osim ako su temperature na nivou hladnoće koje većina mesta na zemlji retko ili nikad ne vidi.

Lauri Untamo, 49-godišnji menadžer prodaje iz južne Finske, bio je na odmoru u finskoj Laponiji sa prijateljima kada je temperatura pala na minus 30 stepeni Celzijusa (-22°F) na Novu godinu.

- Video sam video snimke trika na društvenim mrežama ili Jutjubu koji je bilo moguće izvesti, ali nikada nisam imao odgovarajući mraz da ga isprobam na minus 30 stepeni ili više - rekao je Untamo za Rojters.

Rekao je da je prokuvao vodu u svojoj kabini, brzo je izneo napolje i bacio je u luku preko glave - preživeo je pokušaj bez opekotina jer se voda odmah pretvorila u ledeni oblak koji je odlutao.

Nordijske zemlje su zabeležile izuzetno hladno vreme poslednjih nekoliko dana, sa najnižom temperaturom u poslednjih 25 godina na minus 44,3 C (-47,74°F) zabeleženom u petak u Enontekiju, severnije na Arktiku od Pihatunturija gde je Untamo boravio.

Uprkos ledenom vremenu, Untamo i njegova grupa prijatelja uživaju u aktivnostima na otvorenom kao što su nordijsko skijanje i hodanje po šumama prekrivenim snegom.

- Čak smo videli i severno svetlo nekoliko noći, tako da nam je Laponija zaista dala sve od sebe ove nedelje - rekao je on.