08.01.2024.

07:00

Foto: Reuters/AP/Printscreen twitter/Fotomontaža

Planeta

Slom ukrajinskog PVO! Ameri ne daju rakete za Patriote, nema više ni sovjetskih... Rusi sada mogu da rade šta hoće!

Ovo (sistem protivvazdušne odbrane - prim. urednika) je takođe ozbiljna slaba tačka, jer svi sistemi imaju zajedničku osobinu: rakete potrebne za njih su izuzetno retke. Čak se i sovjetska municija nabavlja na Zapadu, na primer, u Bugarskoj i Slovačkoj, naveli su u publikaciji.

Pored toga, prema rečima Jurija Ignata, predstavnika Komande Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine, Kijev ne proizvodi samostalno municiju za protivvazdušnu odbranu, a potrebne su velike količine za obaranje raketa i dronova, navodi se u materijalu.

Drugi problem je bila činjenica da su moderne zapadne rakete, na primer, za sistem PVO Patriot, veoma skupe i sporo se proizvode, a iz Sjedinjenih Država praktično nema pomoći. Sve ovo dovodi Ukrajinu u tešku poziciju pred pretnjom novih masovnih ruskih napada, piše nemački list

Podsetimo„Ministarstvo odbrane Rusije izvestilo je da su ruske oružane snage izvele 41 napad na vojne objekte u Ukrajini tokom protekle nedelje, uključujući preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, aerodrome i arsenale.

Da sve bude još strašnije po Kijev, poznati  nemački novinar Julijan Roepke tvrdi da će se američka podrška Ukrajini urušiti i pre mogućeg reizbora Donalda Trampa u belu kuću.

- Izgleda da je podrška SAD Ukrajini pred kolapsom, i to mnogo pre mogućeg izbora Donalda Trampa - primetio je on.

Na sve to i američki The Nev York Times objavio je, pozivajući se na zvaničnike iz Bele kuće i Pentagona, da Sjedinjene Države uskoro neće moći da nastave da isporučuju Kijevu rakete presretače za sistem "Patriot". 

Kako se navodi u materijalu, rakete za kompleks koštaju "od dva do četiri miliona dolara po komadu".

Interesantno je i da zapadni mediji sve češće izveštavaju da su SAD i EU umorne od ukrajinske krize. Kako prenosi NBC, američki i evropski zvaničnici već razgovaraju sa ukrajinskim vlastima o mogućim posledicama mirovnih pregovora sa Rusijom, uključujući i ono čega bi bivša sovjetska republika možda morala da odustane da bi postigla sporazum.