08.01.2024.

08:00

Foto: Printskrin video

Planeta

(VIDEO) Obučila je robote pse da slikaju umesto nje, sada brutalno zarađuje! Šta je sledeće, robo-mačke koje kuvaju... Aman!

Inspirisana umetničkim stilovima kao što su Žan-Mišel Baskijat i Saj Tvombli, ova umetnička dela su našla put na aukcijama, a kolekcionari ih plaćaju i po 40.000 dolara. Agnješka Pilat, koja je takođe rezidencijalna umetnica za SpaceKs, istražuje mogućnosti veštačke inteligencije i tehnologije u umetnosti, prenosi Dejli mejl.

Iako SpaceKs nema zvanični program za umetnike, Pilat izražava želju da radi sa kompanijom kako bi tehnologija postala još uspešnija. Njena najnovija izložba pod nazivom 'Heterobota', koja je trenutno izložena u Nacionalnoj galeriji Viktorije u Melburnu u Australiji, sadrži 36 autonomnih slika koje odišu kreativnošću umetničkih robo-pasa. Svaki robot, po imenu Basia, Omuzana 'Vania' i Zeka, ima svoj jedinstveni pristup slikanju.

Izložbeni prostor je opremljen KR kodovima koji pomažu robotima u orijentaciji tokom slikanja. Takođe, unutar muzeja postoji poseban prostor gde roboti mogu da „spavaju" i dopunjavaju se.

Pilat radi sa inženjerima Boston Dinamicsa na oblikovanju ličnosti svojih umetničkih asistenata. Koristeći veštačku inteligenciju, softver i mašinsko učenje, Pilat i inženjeri obučavaju robote da kreiraju slike koje odražavaju određeni umetnički izraz. Basia, na primer, stvara apstraktne oblike inspirisane ugaonim stilom Baskijata.

Iako su roboti ograničeni i nepravilni u svojoj kreativnosti, Pilat vidi njihov potencijal kao izvor nove vrste umetnosti. Ona svoje radove opisuje kao "verovatno drevne svitke ili pećinske crteže", izazivajući gledaoce da razmišljaju o razvoju nove civilizacije i jezika.