08.01.2024.

15:42

Foto: Tanjug/AP/Reuters

Planeta

Jezivo upozorenje nemačkog ministra! "Kruže pozivi..." Habek sluti strašan scenario za Nemačku?!

"Postoje pozivi koji kruže sa fantazijama o subverziji. Formiraju se ekstremističke grupe, etnički nacionalistički simboli se otvoreno prikazuju", napisao je Habek na društvenoj mreži X, prenosi nemački Bild.

Habek je dodao da "postaje jasno da se poslednjih godina nešto omaklo, što razgraničava legitimne demokratske proteste i slobodu izražavanja, tako da ono što je ranije bilo neizrecivo sada izgleda legitimno".

Habek je izneo ozbiljne optužbe na račun pokreta farmera.

"Kada vešala vise na traktorima, kada se traktorski konvoji voze do privatnih kuća, onda je granica pređena", napisao je ministar ekonomije, pa nastavio:

"Ne smemo da dozvolimo ekstremistima da otmu ovu neizvesnost. Ne smemo biti slepi. Subverzivne fantazije ne znače ništa drugo osim želje da uništimo našu demokratsku državu." 

Habek je čak povukao paralele sa Vajmarskom republikom, čiji je kraj doveo do nacističke vladavine.

On je to rekao povodom incidenta koji je doživeo samo tri dana ranije kada je morao da pobegne od gomile farmera. Trajekt političara bio je primoran da se okrene kada je grupa gnevnih demonstranata traktorima blokirala ulaz kojim je Habek prelazio na kopno.

Povodom zahteva poljoprivrednika, Habek je rekao da im je vlada već izašla u susret kada su subvencije i oslobađanje od poreza u pitanju.