08.01.2024.

22:15

Foto: Printskrin video

Planeta

Tampon zona između Južne i Severne Koreje više ne postoji, jedna varnica i kreće novo ratno ludilo!

Tampon zona između Severne i Južne Koreje, uspostavljena na Samitu dve Koreje 2018. godine, prestala je da postoji, rekao je predstavnik komiteta načelnika Generalštaba Oružanih snaga Južne Koreje Li Son Čžun na sastanku Ministarstva odbrane.  

Zabrana sprovođenje artiljerijskih vežbi, predviđena Sveobuhvatnim vojnim sporazumom od 19. septembra 2018. godine, više se ne poštuje, jer ga je "Severna Koreja prekršila otprilike 3.000 puta", rekao je on. 

Sporazum, inače, predviđa postojanje posebnih zona u kojima je zabranjeno sprovoditi bilo kakve vojne vežbe, vazdušne manevre, i slične akcije, podseća TASS.

Južnokorejski zvaničnik ističe da je ovo pravilo prekršeno, jer Severna Koreja već tri dana (od 5. januara) sprovodi vežbe artiljerijskog oružja na zapadnoj obali po ciljevima na moru, što nije dozvoljeno, budući da su projektili eksplodirali u tampon zoni, objašnjava Li Son Čžun. 

- Umesto da svakodnevno reaguju na akcije neprijatelja, naše oružane snage će sprovoditi vežbe na severozapadnim ostrvima u skladu sa sopstvenim planovima - poručili su danas iz komiteta načelnika Generalštaba Južne Koreje.