10.01.2024.

14:57

Foto: Reuters/EPA

Planeta

Oglasio se vođa nemačkih seljaka i žestoko napao vladu u Berlinu! Jednom rečenicom sve objasnio!

Poljoprivrednici su već ozbiljno pogođeni budžetskim rezovima, pritom EU daje milijardu evra manje nego ranije, podseća Bild.

Rukvid je ustupak "semafor" koalicije po nekim tačkama nazvao "trulim kompromisom", rekavši da je "stanovništvo je na strani poljoprivrednika - jer političari više ne slušaju narod".

"Predsednik seljaka" se protivi "politici iz Berlinskog balona", rekavši da "vladu savetuju ljudi koji nikada nisu radili, nikada se nisu oznojili".

Savezna vlada mora više da sluša one koji održavaju Nemačku u svakodnevnom radu. A to uključuje i poljoprivrednike - poručio je Rukvid.

Na koga šef nemačkih farmera misli pod "berlinskim balonom"? Iza izraza stoji optužba da političari i njihovi savetnici (državni službenici, državni sekretari, lobisti, konsultantske agencije) nemaju mnogo veze sa stvarnim životom u Nemačkoj.

Prema podacima iz 2023. godine, minimum jedan od četiri parlamentaraca studirao je pravo ili srodni fakultet. Poređenja radi: u celoj zemlji, udeo advokata/poreskih savetnika je samo 1,4 odsto. Gotovo svaki treći poslanik je ranije radio za državu (kao nastavnik, administrativni pomoćnik..). Samo 22 poslanika su samostalne zanatlije (3 odsto). Sve u svemu, samo 8,3 odsto poslanika je ranije bilo zaposleno u trgovini, zanatstvu ili industriji. U celoj zemlji u ovom sektoru zaposleno je 36 odsto radno aktivnog stanovništva.

Predsednik DBV ostavio je otvorenim pitanje kada bi demonstracije i blokade farmera mogle da se okončaju.

- Savezna vlada ima u svojim rukama rešenje i prekid štrajka ustupcima - poručio je.