10.01.2024.

17:02

Foto: Facebook USS George H.W. Bush (CVN 77

Planeta

(VIDEO) Američki ratni brodovi prete Rusiji, sposobni su pokrenu masivan napad na ciljeve u većem delu Rusije!

Prema njegovim rečima, više faktora utiče na formiranje pretnji po vojnu bezbednost okeana i pomorskih područja. To uključuje patroliranje morem na stalnoj osnovi brodova koji nose krstareće rakete dugog dometa Tomahavk sa sposobnošću da pokrenu masivan napad na ciljeve u većem delu Rusije.

Prema otvorenim podacima, glavni nosioci krstarećih raketa Tomahavk su razarači klase Arli Berk i krstarice američke mornarice klase Ticonderoga. Američka mornarica upravlja preko deset krstarica klase Ticonderoga i oko 70 razarača klase Arleigh Burke. Potencijalno, svi zajedno mogu da nose više od sedam hiljada projektila Tomahavk.

Između ostalih faktora, Evmenov je naveo: 
Prisustvo moćnih grupa stranih mornarica u Atlantskom i Tihom okeanu, kao i u Sredozemnom moru;
Planove drugih zemalja da naruše interese Rusije na Arktiku kroz reviziju statusa Severnog morskog puta i mogućeg prolaska ratnih brodova;
Aktivno raspoređivanje pomorskih grupacija pomorske protivraketne odbrambene komponente i istraživanje arktičkog basena nuklearnim podmornicama američke i britanske mornarice.

Kako je istakao glavnokomandujući, postojeće pretnje nacionalnoj bezbednosti zahtevaju modernu mornaricu sposobnu da, zajedno sa drugim vrstama i rodovima vojske, obezbedi strateško nuklearno i nenuklearno odvraćanje od agresije i zaštiti interese Rusije u Svetskom okeanu.

Ranije u sredu, admiral je rekao da će mornarica povećati broj osoblja marinaca. Tako se u srednjem roku planira reorganizacija postojećih pet brigada marinaca u flotama u divizije marinaca, a puka marinaca Kaspijske flotile u brigadu. Osim toga, ruska pomorska avijacija će dobiti jurišne bespilotne letelice „pejser" i „ohotnik", dodao je Evmeno