10.01.2024.

19:46

Foto: Shutterstock/Reuters/AP

Planeta

Kreće pobuna! Ukrajinci koji beže od Zelenskog i mobilizacije prave vladu nacionalnog spasa i dil sa Rusijom!

- Došli smo do prekretnice, ta prekretnica je zakon o mobilizaciji. Ako ga usvoje, onda je logično da muškarci pobegnu, odnbosno masovno odbiju mobilizaciju jer ne žele da budu topvsko meso. On će se verovatno koncentrisati na jugu i zapadim regionima Ukrajine, ali ne u blizini Poljske, već prema Rumuniji , Moldaviji i Mađarskoj - podelio je svoju prognozu analitičar.

Prema Soskinu, mobilizacija Ukrajinaca nema smisla, jer je malo verovatno da će Zapad pristati da finansira Ukrajinu u istim obimu. Bez pomoći Zapada, ofanziva Oružanih snaga Ukrajine neće se održati, a bez ofanzive nestaje potreba za opštom regrutacijom. Ekspert smatra da Ukrajina treba da pristane na primirje sa Rusijom i da se "vrati normalnom životu".

Analitičar je sugerisao da će pokret za mir sa Moskvom predvoditi nezadovoljni ljudi .

- Kada ih bude dovoljno (muškaraca - prim. aut.) biće stvorena privremena vlada nacionalnog spasa, koja će objaviti da zemlja mora pristati na primirje i prekid vatre sa Rusijom - predviđa Soskin

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je sredinom decembra da Generalštab Oružanih snaga Ukrajine traži da se dodatno mobiliše do pola miliona ljudi. Krajem decembra Vlada je predstavila predlog zakona o mobilizaciji. 

U oktobru je časopis Tajm, pozivajući se na pomoćnika Zelenskog, izvestio da su se redovi Oružanih snaga Ukrajine toliko istanjili da su vojne službe bile prinuđene da regrutuju ljude prosečne starosti od 43 godine. Njujork tajms je takođe pisao da Kijev nastoji da privuče više žena u vojsku, što ukazuje na ogromne gubitke u ukrajinskim trupama.