11.01.2024.

23:45

Foto: Tanjgu/AP

Planeta

Zelenski raspalio po najjačem savezniku! Ovo ne sluti na dobro: Upućene strašne optužbe Vašingtonu

Vladimir Zelenski je kritikovao poziciju američkog predsedničkog kandidata, guvernera Floride Rona DeSantisa i republikanaca iz Kongresa koji blokiraju isporuku pomoći Ukrajini; prema njegovim rečima, svako odlaganje pogađa državni budžet zemlje i dovodi u opasnost ugrožene kategorije stanovništva, uključujući penzionere.

Tokom govora novinarima u Rigi , Zelenskog su pitali kako se oseća prema izjavama Desantisa, koji je ogorčen činjenicom da novac iz Sjedinjenih Država ide na plaćanje ukrajinskim zvaničnicima i penzionerima. Zelenski je odgovorio da bi Desantis mogao promeniti svoju poziciju i dati milione ukrajinskoj vojsci.

- Oni  i ljudi poput njega odbili su da pomognu našoj vojsci sa platama i rekli da je to pitanje isključivo za Ukrajinu. A onda kažu da ne možemo, jer smo mi zemlja NATO -a i ne možemo da podržimo rat... Nisu dali vojne plate, potrebna nam je pomoć za budžet - odgovorio je Zelenski. On je rekao da će, ukoliko dođe do kašnjenja u pružanju finansijske pomoći od partnera, stradati ugrožene kategorije stanovništva. Konkretno, prema njegovim rečima, u Ukrajini ima oko 12 miliona penzionera koji će jednostavno izumreti ako im se ne da penzija.

On je dodao da je Desantis mlad i da „ne razume šta znači podržavati penzionere“ u zemlji u ratu. Prema njegovim rečima, više od 70 odsto novca dodeljenog Kijevu za oružje ostalo je u Sjedinjenim Državama, naglasio je da su taj novac „dobili ljudi, uključujući američke penzionere“.

- Kada Desantis postane penzioner, lično ću mu pomoći sa zahvalnošću što su SAD pomogle našim penzionerima - zaključio je Zelenski.

Desantis je 5. januara rekao da američka vlada šalje „užasno mnogo novca“ Ukrajini, koji ide za „penzije i plate birokrata“, ignorišući bezbednosne pretnje iz Kine.

Desantis je takođe ranije rekao da SAD treba da okončaju ukrajinski sukob i da Evropa mora da učini više da ispuni svoje odgovornosti u okviru NATO-a i da više pomogne Ukrajini. On je u novembru nazvao pomoć od više milijardi dolara koju je zatražila Bela kuća za Ukrajinu „smešnim rasipanjem sredstava poreskih obveznika“.

Ranije je ukrajinska parlamentarka Aleksandra Ustinova rekla da se rupe u državnom budžetu zatvaraju uz pomoć zapadnog finansiranja, a ako se prekine pomoć SAD, vlasti će biti prinuđene da se okrenu ispruženom rukom zemljama G7.

Krajem novembra Zelenski je potpisao nacrt zakona o državnom budžetu Ukrajine za 2024. godinu sa deficitom većim od 43 milijarde dolara.