13.01.2024.

09:00

Foto: Reuters

Planeta

Demonstracija moći! Amerika i Britanija zbog Huta "zavele red" u SB UN! Ovako su reagovale Rusija i Kina!

Ambasadorka SAD pri UN Linda Tomas-Grinfild rekla je da su napadi multinacionalne mornarice na čelu sa SAD, bili u skladu sa međunarodnim pravom, navodi Rojters.

Operacija je osmišljena da "poremeti i smanji sposobnost Huta da nastave nepromišljene napade na trgovačke brodove", istakla je Tomas-Grinfild tokom debate u Savetu bezbedbnosti UN.

Sjedinjene Države nastaviće da se fokusiraju na diplomatski odgovor u pokušaju da se odbrane komercijalni brodovi, dodala je ambasadorka. 

"Preduzeli smo ograničene, neophodne i proporcionalne mere samoodbrane zajedno sa Sjedinjenim Državama, uz neoperativnu podršku Holandije, Kanade, Bahreina i Australije", saopštila je britanska ambasadorka pri UN Suzan Vudvord.

Rusija je nazvala operaciju SAD i Britanije neproporcionalnom i nezakonitom, a ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da su ovi napadi prekršili međunarodno pravo i podigli tenzije u regionu.

Druge zemlje su izrazile zabrinutost da će udari SAD i Britanije na 28 lokacija u Jemenu podstaći regionalne tenzije, koje su već visoke zbog ofanzive Izraela protiv Hamasa u Pojasu Gaze, piše Rojters.

Operacija SAD i Britanije "ne samo da je izazvala razaranja infrastrukture i civilnih žrtava, već je povećala bezbednosne rizike u Crvenom moru", zaključio je Žang Džun, kineski predstavnik u Ujedinjenim nacijama.

Sednica Saveta bezbednosti UN bila je posvećena američkoj i britanskoj operaciji, izvedenoj nakon višemesečnih napada dronovima i raketama jemenskih Huta na brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu.