13.01.2024.

18:13

Foto: EPA

Planeta

Drama na nebu! Na Boingu 737 u Japanu napukao prozor kokpita: Avion morao hitno da sleti

Pukotina se pojavila u najudaljenijem od četiri sloja prozora koji okružuju kokpit. Incident nije bio ozbiljan, ali da nije rešen mogao bi biti "prilično opasan", rekao je vazduhoplovni stručnjak, prenosi Bi-Bi-Si. U avionu niko nije povređen.

ANA let NH1182 leteo je iz grada Sapora na Hokaidu do Tojame, na glavnom japanskom ostrvu Honšu. Avion, Boing 737, sleteo je na novi aerodrom Čitose u Saporu oko 12:10 po lokalnom vremenu (3:10 GMT).

"Ove stvari se dešavaju"

Portparol ANA, najvećeg japanskog prevoznika, rekao je da je pukotina pronađena dok je let leteo iznad Hakodatea. „Pukotina nije uticala na kontrolu leta ili pritisak“, rekao je portparol. Avion se vratio na aerodrom gde je izvršeno bezbedno sletanje.

Ekspert za vazduhoplovstvo Džon Strikland rekao je da je uzrok pukotine još uvek nepoznat. „Ove stvari se ponekad dešavaju, možda nešto udari u prozor, kao ptica, veliki grad, nije nečuveno. Možda povremeno dobijete prelom od habanja, ali to je veoma retko“, rekao je on.

Rekao je da će aviokompanija morati da zameni ceo prozor, a ne samo polomljeni sloj, kako bi se uverila da je avion potpuno bezbedan. „Ove stvari se dešavaju, nemoguće je kvantifikovati koliko često, ali mogu biti prilično opasne ako se ne poprave“, dodaje on.

Druga nesreća za dve nedelje

U avionu je bilo 59 putnika i šest članova posade. Za putnike su organizovani alternativni letovi. Ovo je drugi incident sa modelom Boing 737 u poslednje dve nedelje. Međutim, let ANA nije bio jedan od Boingovih aviona 737 MAKS 9, već ranija verzija koja „nipošto nije bila stara“, rekao je gospodin Strikland.

Američka agencija za vazduhoplovstvo FAA prizemljila je sve letove Boinga 737-9 nakon eksplozije u avionu Aljaske erlajnsa u kojoj je ploča kabine pala sa novog aviona u vazduhu, ostavljajući rupu na bočnoj strani trupa prošle nedelje.

Taj avion sa 177 putnika i članova posade morao je da prinudno sleti u američku državu Oregon. FAA je u petak produžila prizemljenje Boinga 737 MAKS 9 na neodređeno vreme radi daljih bezbednosnih provera i rekla da će pooštriti nadzor nad samim Boingom.