14.01.2024.

18:44

Foto: drustvene mreze/Reuter

Planeta

Grupa "Zapad" i "penicilin" u akciji! Ruski kompleks za artiljerijsko izviđanje okrije neprijatelja i na 50 km

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane RF, 13. januara na Kupjanskom pravcu "penicilin" je odigrao ključnu ulogu prilikom zadatka izviđanja, pa je pomoću njega otkrivena aktivnost ukrajinskih trupa 25 km iza linije fronta.

Zahvaljujući tome, posade sredstava ratne tehnike u neposrednoj blizini su koordinisale svoj rad, kako bi u što kraćem roku izvršile višestruko dejstvo po uočenim snagama neprijatelja.

Kako funkcioniše "penicilin"?

Osnovna funkcija ovog izviđačkog kompleksa je otkrivanje i analiziranje zvučnih talasa proizvedenih artiljerijskom i minobacačkom paljbom. Za ovo se koriste zasebne komponente - daljinski detektori zvuka - postavljeni na relativno velikoj udaljenosti od kontrolne stanice.

Zahvaljujući izuzetno osetljivim zvučnim senzorima, uređaji mogu prepoznati zvuk artiljerijske granate na dometima do 50 km. Ukoliko se dobar raspored detektora upari sa optimalnim pozicioniranjem, specijalan računarski program instaliran u kontrolnoj stanici biće u stanju da odredi tačne koordinate neprijateljskog vatrenog položaja.

Sa druge strane pasivna emisija radio signala "penicilinu" daje prednost, budući da čak i kada je aktiviran ne privlači pažnju na sebe jer ga je izuzetno teško uočiti. Takođe, sistem ima i visok nivo mobilnosti što umanjuje šansu da bude otkriven.

Kada se koristi?

Izviđački kompleks najčešće se koristi u sklopu protivbaterijskog ratovanja, tačnije njegova posada ima zadatak da utvrdi položaj protivničke artiljerije i o tome obavesti prijateljske jedinice, radi što bržeg odgovora.

Podaci se prenose i obrađuju veoma brzo, što dodatno doprinosi većoj efikasnosti protivbaterijske vatre.