15.01.2024.

19:15

Foto: Reuters

Planeta

Zalužni i Sirski hitno otišli u Harkov, Rusija kreće na ključni grad! Može li Kijev zaustaviti Putinovu armadu?!

- Harkov je veliki industrijski centar. Ukrajinci su u velikoj napetosti, veoma se plaše da Rusija tamo nešto planira - rekao je ekspert.

On je podsetio da je u ovom regionu pre nekoliko dana održan veliki sastanak vojne komande Oružanih snaga Ukrajine. Njemu su prisustvovali i glavnokomandujući Valerij Zalužni, kao i komandant Kopnene vojske Aleksandar Sirski i ministar odbrane zemlje Rustem Umerov .

- Izgleda da su u veoma lošim odnosima, ali su bili prinuđeni da se sastanu - rekao je Merkuris.
Prema njegovim rečima, situacija u Harkovskoj oblasti se veoma loše razvija za ukrajinske Oružane snage, a ukrajinski generali još ne znaju koje mere da preduzmu da isprave situaciju.

Posle velikog neuspeha kijevske letnje kontraofanzive, ruske trupe su postigle značajan uspeh u zoni specijalne vojne operacije. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je krajem decembra izvestio predsednika Vladimira Putina da su jedinice Oružanih snaga potpuno oslobodile Marinku u DNR .

Pored toga, ruski padobranci su zauzeli važne položaje ukrajinskih oružanih snaga u Zaporožju i učvrstili se na njima, nakon čega su očistili područje od neprijatelja.