15.01.2024.

22:55

Foto: Reuters/AP fotomontaža

Planeta

Šta će sada Šolc i Kijev?! Alijansa Sare Vagenkneht kreće u rat da Nemačku vrati Nemcima i pomiri se sa Putinom

To proizilazi iz nacrta Evropskog izbornog programa Alijanse Sare Vagenkneht (BSW) koji je odobrio izvršni komitet stranke, piše "Frankfurter algemajne cajtung". 

Shodno tome, BSW poziva na prekid vatre i početak mirovnih pregovora. Da bi se "motivisala Rusija da započne pregovore, u ovom slučaju bi trebalo ponuditi momentalnu obustavu izvoza oružja u Ukrajinu", navodi se u programu na 26 stranica. 

Što se tiče Kijeva, dalja podrška i isplata sredstava pomoći iz takozvanog Ukrajinskog fonda EU treba da budu "vezani za preduslov spremnosti da se uključi u mirovne pregovore". 

Cilj je "novi evropski mirovni poredak, koji bi dugoročno trebalo da uključi i Rusiju", preneo je nemački list "Velt".

U programu se, takođe, izražava protivljenje početku pregovora o pridruživanju EU sa Ukrajinom. 
BSW se zalaže za ukidanje sankcija Rusiji i obnavljanje isporuka nafte i gasa iz Rusije i zaključivanje dugoročnih energetskih ugovora. 

Rat u Ukrajini je "vojno započela Rusija, ali ga je Zapad mogao sprečiti i mogao je davno biti okončan", navodi se u programu i dodaje da je rat u Ukrajini krvavi posrednički rat između NATO i Rusije.

Podsetimo, bivša liderka nemačke Levice Sara Vagenkneht oformila je novu stranku pod nazivom Alijansa Sare Vagenkneht - Razum i pravda (BSW), uz obećanje da će spasiti demokratiju u toj zemlji od pretnje koju, kako tvrdi, predstavljaju glasači koji napuštaju tradicionalne centrističke stranake u korist desnice.

- Na moju veliku žalost, više u Nemačkoj nema stranke koja se ozbiljno zalaže za ova pitanja: dobre plate, solidne penzije, jaku socijalnu državu. Imamo vladu koja nema plan osim da vadi novac iz džepova ljudi i kancelara koji izgleda kao da je bez reči čak i kada nastavlja da priča - istakla je Vagenkneht, dodavši da je vreme da se sukob u Ukrajini okonča pregovorima.

Dok su neki njeni stavovi, posebno o migraciji i Ukrajini, slični onima kojih se drži krajnje desničarska Alternativa za Nemačku (AfD), Vagenkneht je rekla da BSW neće biti otvorena za članove koji se pridružuju direktno iz AfD, iako bi bila otvorena za njihove birače.

Prvi izlazak BSW-a biće na izborima u Evropskom parlamentu u junu, gde će kandidat te stranke biti Tomas Gajzel, bivši gradonačelnik Dizeldorfa, koji je rekao da BSW ispoljava socijaldemokratske vrednosti za koje se zalagao kao član stranke kancelara Olafa Šolca do pre četiri nedelje.