16.01.2024.

14:42

Foto: prinstscreen/telegram

Planeta

Za napad na Voronjež osmišljena posebna taktika! Upotrebili posebnu aplikaciju popularnu u Rusiji

Ranije je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da su snage PVO u utorak uveče uništile pet i presrele tri ukrajinska drona iznad teritorije Voronješke oblasti.

Prema rečima regionalnog guvernera Aleksandra Guseva, u napadu je povređena devojčica rođena 2013. godine. Prema preliminarnim podacima, oštećeno je 35 stanova u tri desetospratnice.

- Primljeno je ukupno 15 signala, svi su odmah prosleđeni vojsci, a svi su se odnosili na bespilotne letelice ili eksplozije. Tri bespilotne letelice su oborene zahvaljujući signalima korisnika aplikacije Radar.NF, a zahvaljujući pomoći građana, napad je sprečen - rekao je projekt menadžer razvoja aplikacija Mihail Kamišev.

Prema Narodnom frontu, do danas je više od 350 hiljada Rusa preuzelo Radar.NF.

Gradonačelnik Voronježa na jugu Rusije proglasio je u utorak vanredno stanje nakon, kako su zvaničnici rekli, napada dronovima koje je pokrenula Ukrajina, javila je jutros novinska agencija Rojters.

Rusija ima vazdušnu bazu u blizini grada Voronježa, gde se baziraju neki borbeni avioni-bombarderi Suhoj Su-34, prenose ruski mediji.

Rusija ih koristi za bombardovanje Ukrajine.

Ruska novinska kuća Šot izvestila je da se u blizini vazdušne baze čulo najmanje 15 eksplozija, a da su ostaci dronova pali u blizini na stambenu zgradu.

Ljudi iz najmanje jedne stambene zgrade evakuisani su u obližnju školu nakon što su ostaci dronova izazvali požar i razneli prozore, rekao je ruski gradonačelnik Vadim Kstenin.