18.01.2024.

14:29

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Šok! Jedna velika zemlja Zapadne evrope traži pomoć Rusije! Lavrov otkrio samo delić: Ne govore engleski, zvali su nas...

On nije naveo o kojim je zemljama reč, ali su novinari pretpostavili da su u pitanju Francuska i njen lider Emanuel Makron.  

- Jedna od velikih evropskih zemalja, koja ne govori engleski jezik, pozvala je ruskog ambasadora da razmisli o zajedničkim projektima u Africi kao pomoć u vraćanju izgubljenog uticaja te zemlje, a usred jačanja odnosa Moskve sa Afrikom, posebno sa Burkinom Faso, Centralnoafričkom Republikom, Čadom i Nigerom. To je licemerje van svakih granica. To je poruka: 'Vi ostajete naš neprijatelj, ali u Africi ćete nam nekako pomoći'. Nikad neće biti takvih pregovora - kazao je Lavrov.

On je naglasio da je Zapad shvatio da ne može blickrigom naneti strateški poraz Rusiji, i uprkos tome što mu je teško da prizna grešku, on to razume i traži načine da Kijev učini poslušnijim.

- Zapad bi želeo da ima više fleksibilnosti, jer su očigledno već shvatili da je blickrig, koji je tako promovisan, sa krajnjim ciljem nanošenja strateškog poraza Rusiji - samo iluzija, i da se situacija dramatično promenila, pre svega u umovima ljudi na Zapadu - rekao je Lavrov.

Istakao je da Ukrajina treba da odustane od planova za pridruživanje NATO-u i od nacističke retorike kako bi započela razgovor o realnim uslovima za okončanje sukoba.

- Svima je jasno da Ukrajina neće odlučivati kada će se zaustaviti i početi ozbiljno da razgovara o realnim uslovima za okončanje ovog sukoba - rekao je Lavrov.

On je ocenio da je Ukrajina osuđena na sudbinu Avganistana, Iraka, Libije i drugih zemalja u kojima su SAD i njihovi saveznici ''inscenirali avanture''.

- Gde je bilo sličnog preokreta pre Avganistana? Amerikanci su tamo proveli 20 godina. Gde se situacija okrenula na bolje? Gde je uspostavljena demokratija zbog koje je sve i započeto? - rekao je Lavrov.