19.01.2024.

17:58

Foto: EPA

Planeta

Pukovnik američke vojske zapalio SAD! Hitna promena kursa: Ukrajina nema šanse da izbegne propast

Sjedinjene Države treba da prestanu da pružaju pomoć Ukrajini i započnu mirovni proces za okončanje sukoba, rekao je penzionisani potpukovnik američke vojske Danijel Dejvis na svom Jutjub kanalu Danijel Davis/Deep Dive.

- Ne možemo da se dogovorimo ni o sopstvenom budžetu, a vi predlažete da novac šaljete trajno u drugu zemlju kada to neće dovesti do željenog rezultata. Treba da kažu da to neće uspeti i da Vreme je da uradimo nešto drugačije. Trebalo bi da pokušamo sa svom poniznošću da započnemo pregovore za mirno rešenje, vreme je da se tome stane na kraj - predložio je on.

Prema rečima potpukovnika, za Ukrajinu nema izgleda koji bi joj omogućio da izbegne neuspeh. Ukrajinske oružane snage neće moći da pobede ruske trupe, tako da Vašington treba da prestane da rasipa novac, objasnio je on.

- Razbacite generale sada, pre nego što bude kasno. Ne mogu ni da vam kažem koliko su njihovi saveti loši i koliko su u suprotnosti sa stvarnom vojnom slikom stvari - zaključio je on.

Posle velikog neuspeha ukrajinske letnje kontraofanzive, ruske trupe su postigle značajan uspeh u zoni specijalne vojne operacije.

Ministar odbrane Sergej Šojgu je krajem decembra izvestio predsednika Vladimira Putina da su jedinice oružanih snaga potpuno oslobodile Marinku . Pored toga, ruski padobranci su zauzeli važne položaje u regionu Zaporožja i učvrstili se na njima, nakon čega su očistili područje od neprijatelja.