20.01.2024.

10:49

Foto: Reuters

Planeta

Svet gleda u šoku, da li je ikoga stid?! Upravo je stigla još jedna strašna vest iz Pojasa Gaze!


U saopštenju se navodi da je za protekla 24 sata ubijeno oko 165 Palestinaca, a 280 ranjeno, preneo je Rojters.

Podsetimo, portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izjavio je u petak da američki predsednik Džozef Bajden i dalje veruje u mogućnost rešenja dve države na Bliskom istoku i da je udvostručio svoja nastojanja u sprovođenju tog plana.

Prema njegovim rečima, Bajden je u telefonskom razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom izrazio svoju viziju „trajnog mira i bezbednosti za Izrael“ kroz rešenje dve države.

- Predsednik i dalje veruje u obećanje i mogućnost rešenja dve države. On priznaje da će za to biti potrebno mnogo napornog rada. Za to će biti potrebno mnogo liderstva tamo u regionu, na obe strane - rekao je Kirbi.

Bajden je pozdravio odluku Izraela da dozvoli isporuku brašna u Gazu, rekao je Kirbi novinarima na brifingu u Beloj kući. Razgovor je usledio dan nakon što je Netanijahu javno odbio mogućnost palestinske državnosti, rekavši da Izrael mora da zadrži bezbednosnu kontrolu na Zapadnoj obali, prenosi Džerusalem post.

Bajden i Netanijahu su u petak telefonom razgovarali o tekućim naporima da se osigura oslobađanje preostalih talaca, navodi Kirbi. Takođe su razmotrili situaciju u Gazi i prelazak na ciljane operacije kako bi omogućili protok sve veće količine humanitarne pomoći, uz istovremeno održavanje vojnog pritiska na Hamas.