22.01.2024.

21:23

Foto: Shutterstock/EPA

Planeta

Netanijahu: Napali smo Iran, Teheran neće napraviti nuklearno oružje! Ako Rusija, SAD i Kina ne zaustave Izrael svet neće opstati!

Na pitanje novinara u Tel Avivu u subotu zašto Izrael napada iranske zastupnike, a ne direktno napada Iran, Netanjahu je odgovorio: „Ko god kaže da ne napadamo Iran, mi jesmo".

Izrael tvrdi da je Iran bio umešan u planiranje napada 7. oktobra, kada je oko 1.200 Izraelaca ubijeno, a desetine uzeti za taoce u iznenadnom napadu Hamasa u blizini Gaze. Izrael je uzvratio granatiranjem palestinske enklave artiljerijom i vazdušnim napadima, ubivši do sada oko 24.000 ljudi, prema lokalnim zdravstvenim zvaničnicima. Cilj operacije je uništenje militantne grupe, kaže Izrael.

Izrael je ranije otvoreno optužio Iran da pomaže Hamasu „novcem, obukom, oružjem i tehnološkim znanjem" i obaveštajnim podacima.

- Iran stoji iza toga. Mi smo u sukobu sa Iranom. Nemojte da zamišljate šta Iran može da nam uradi, da nas uništi - rekao je Netanjahu.

Izrael će pristati samo na sporazum koji mu daje bezbednosnu kontrolu nad celom Gazom, dodao je Netanjahu.

Iran je negirao bilo kakvu ulogu u napadu Hamasa na Izrael, a portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani rekao je da su takve optužbe „zasnovane na političkim razlozima".

Netanjahu je dodao da je „Iran glava hobotnice i da vidite njene pipke svuda okolo, od Huta preko Hezbolaha do Hamasa".

Izrael i SAD takođe vide Iran kao glavnu destabilizujuću silu na Bliskom istoku, koja navodno snabdeva oružjem, vojnu ekspertizu i obuku Hamasu u Gazi, Hezbolahu u Libanu i Huti pobunjenicima u Jemenu.

SAD su ranije tvrdile da je Iran „duboko umešan" u napade Huti na komercijalni brod u Crvenom moru, tvrdeći da je pobunjenicima dao bespilotne letelice, rakete i obaveštajne podatke. Teheran je negirao te tvrdnje, insistirajući da „grupe otpora" deluju nezavisno i „ne primaju naređenja od Teherana da se suprotstave ratnim zločinima i genocidu koje je počinio Izrael".

Izrael retko javno priznaje da je direktno napao Iran, ali je Islamska Republika dugo bila meta premijera Benjamina Netanjahua tokom njegovih nekoliko mandata.

U decembru je bivši izraelski premijer Naftali Benet otkrio da je Izrael napao bazu dronova u Iranu i ubio višeg komandanta Korpusa garde islamske revolucije. Benet, koji je bio premijer Izraela od juna 2021. do juna 2022, dao je priznanje u tekstu u The Vall Street Journalu.