23.01.2024.

14:00

Foto: youtube/shutterstock

Planeta

Novi život čuvene "lasice"! Bundasver unapredio svoje moćno oružje (VIDEO)

Modernizovana verzija Wiesel 1A5 MK je nastavak popularne verzije guseničara Wiesel 1 sa topom MK20 RH 202 kalibra/20mm/139h i kadencom 1.000 granata u minuti.

Verzija 1A5 MK ima ugrađenu termoviziju, laserski danjinomer, poboljšanu zaštitu od mina i integrisani sistem vozila za osmatranje unazad. Guseničar će biti u operativnoj upotrebi do 2030. godine.

Priča o modernizovanoj verziji Wiesel počela je u novembru 2019. godine kada je Bundesver angažovao kompaniju FFG Flensburger Fahrzeugbau GmbH (FFG) kako bi produžili životni vek flote Wiesel 1. Ugovor za modernizaciju u vreme obnove iznosio je 73 miliona evra.

Kompanija je kao novu opremu za guseničar uvela ugradnju potpuno druge opreme - novi termovizijski sistem kompanije Elbit Systems, kao i kompaktan i lagan elektro-optički sistem za kontrolu i usmeravanje vatre.

Prema Elbitu, konfiguracija senzora se sastoji od termovizijske kamere, posebnih kanala za dnevno osmatranje i laserski daljinomer.

Da bi se poboljšala zaštita vozila, NP Aerospace je ugovoren za isporuku lakih CAMAC oklopnih rešenja. U pitanju je kompozitni oklop koji čine savremeni materijali koji iimaju veliku čvrstinu, ali 50 posto lakši u poređenju sa čeličnim oklopom.

Novi oklop ima za cilj da omoguće preživljavanja guseničara i posade na terenu bez ograničenja mobilnosti na terenu ili mogućnosti transporta vazdušnim putem. Kako proizvođač navodi, oklop omogućava zaštitu od oružja malog i srednjeg kalibra, improvizovanih eksplozivnih naprava i delova ručnih raketnih bacača.

Nivo zaštite nije poznat.