23.01.2024.

16:25

Foto: Tanjug

Planeta

Prve fotografije razornog zemljotresa u Kini! 12.426 evakuisano, ima mrtvih (FOTO)

Državna televizija CCTV javila je da je još pet osoba povređeno, a 12.426 evakuisano iz pogođenih područja.

Zemljotres je pogodio okrug Vuši, poznat i kao okrug Ukturpan, u prefekturi Aksu u blizini granice sa Kirgistanom nešto posle 2 sata posle ponoći po lokalnom vremenu, izvestila je državna novinska agencija Sinhua.

Snažni potresi izazvali su urušavanje dve kuće i srušena dva glavna dalekovoda u blizini epicentra, iako je struja brzo obnovljena, navodi Sinhua, a potresi su se osetili u zemljama centralne Azije stotinama kilometara daleko.

Informer

 

Spasilačke misije se odvijaju po hladnom vremenu, a očekuje se da će temperature dostići minus 23 stepena Celzijusa u okrugu Vuši u naredna tri dana, saopštila je u utorak kineska meteorološka agencija.

Železnička uprava Sinđijanga odmah je zatvorila rute u oblastima pogođenim zemljotresom i obustavila 27 vozova, javila je Sinhua.

Tri osobe su hospitalizovane u naselju 26 kilometara od epicentra, javila je državna televizija CCTV. Dete je spaseno iz ruševina njihove kuće u tom mestu, javila je televizija.

Skoro 200 spasilačkih radnika poslato je u zonu zemljotresa, a još stotine se okupljaju, javila je Sinhua.

Više od 50 naknadnih potresa iznad 3 magnitude prijavljeno je u utorak u 11 sati, prema državnom Kineskom centru za mreže zemljotresa.

Informer

 

Regionalni uticaj

Epicentar zemljotresa je udaljeno, planinsko i retko naseljeno područje na nadmorskoj visini iznad 3.000 metara, saopštila je CCTV.

Pet sela se nalazi u radijusu od 20 kilometara od epicentra, što je oko 50 kilometara od glavne urbane oblasti okruga Vuši, prenela je Sinhua.

Okrug Vuši ima 205.000 stanovnika, prema poslednjem popisu u Kini 2020.

Informer

 

Jaki potresi osetili su se u gradovima udaljenim stotinama kilometara, uključujući oazu Puta svile u Kašgaru i Hotan u južnom Sinđijangu.

Na video snimcima koje su stanovnici Sinđijanga objavili na kineskim društvenim mrežama vide se svetla koja se ljuljaju i padaju na pod, kao i gomila koja se sklonila napolju na ulicama, umotana u zimske jakne i ćebad, dok su temperature tokom noći padale na -10 stepeni Celzijusa.

Informer

 

Podrhtavanje se osetilo i preko granice u Kirgistanu, navodi Geološki zavod Sjedinjenih Država.

U obližnjem Kazahstanu, najmanje 44 osobe su povređene u najvećem gradu u zemlji Almati posle zemljotresa, saopštile su vlasti u utorak. Zemljotres se osetio i daleko od Uzbekistana, preneo je Rojters.

Stanovnici u ruralnim oblastima južnog i zapadnog Sinđanga su uglavnom Ujguri, pretežno muslimanska etnička manjina koja je poslednjih godina na meti sveobuhvatnog gušenja kineske vlade, od masovnog zatvaranja do strogih ograničenja verskog i kulturnog života.

Informer

 

U izveštaju Ujedinjenih nacija navodi se da je Kina počinila „ozbiljna kršenja ljudskih prava“ protiv Ujgura koja bi mogla da predstavljaju „zločine protiv čovečnosti“ – optužbe koje je Peking oštro negirao.

U decembru je u snažnom zemljotresu u provincijama Gansu i Ćingaj na severozapadu Kine poginula 151 osoba, što je najsmrtonosniji zemljotres koji je pogodio zemlju u poslednjih devet godina.