25.01.2024.

16:00

Foto: Reuters, Shutterstock

Planeta

Šta se ovo sprema?! Održan poverljiv razgovor o Ukrajini! Rusija sa uticajnom zemljom Evrope planira nešto krupno!

Švajcarska sa centralnim partnerima, među kojima je Kasis, kako je rekao, i Rusija, razmatra koji su uslovi za održavanje mirovnog samita o Ukrajini.

- Očigledno je da bez Rusije neće biti mirovnih rešenja o ukrajinskom pitanju, pošto je Rusija direktno umešana - pojasnio je.

Svrha njegovog sastanka sa Sergejem Lavrovom je, kako je rekao, "uspostavljanje dijaloga" kako bi se nastavila potraga za mirnim rešenjem, ali nije mogao ništa više da otkrije, jer "ovakav dijalog mora da ostane poverljiv".

Nema alternative pronalaženju konsenzusa u korist mira u Ukrajini, "uprkos suprotstavljenim stavovima Moskve i Kijeva", poručio je Kasis.

Ruski ministar Sergej Lavrov je na sastanku sa švajcarskim kolegom naglasio da Moskva, prilikom izgradnje bilateralnih odnosa, ne zaboravlja da je Bern odstupio do principa neutralnost i da podržava Kijev slanjem oružja.

Međutim, kako je ranije rekao zamenik Lavrova Aleksandar Gruško, Švajcarska ne traži kontakte sa Moskvom za učešće na mirovnom samitu o Ukrajini 2024. godine.

Švajcarska je pristala da bude domaćin globalnog mirovnog samita o Ukrajini na zahtev ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, ali je švajcarski ministar spoljnih poslova s tim u vezi istakao da nema alternative za učešće Rusije u mirnom rešavanju sukoba u Ukrajini i da je održavanje mirovne konferencije bez učešća Moskve nemoguće.