24.01.2024.

12:35

Foto: Printscreen/Youtube/Reuters/Fotomontaža

Planeta

(VIDEO) Pažljivo pratite! Kada Putin krene da baca ovo po Ukrajini, gotovo je! Moskva čeka trenutak da lansira stravične projektile!

Raketa 3M22 Cirkon je već u upotrebi u ruskoj vojsci, ali ostaje jedina raketa koju ruske snage još nisu rasporedile za raketni napad na Ukrajinu.

- 'Cirkon' ima odlične performanse i za njegovo presretanje potreban je veoma efikasan sistem protivraketne odbrane i sistem PVO. Smatram da je 'cirkon' oružje zahvaljujući kojem danas možemo da kažemo da smo u stanju da probijemo bilo koju odbranu neprijatelja - rekao je Obnosov za televiziju „Rusija 24“.

„Cirkon“ je prva hipersonična krstareća raketa na svetu sposobna za kontinuirani aerodinamični let sa manevrisanjem u gustim slojevima atmosfere uz pomoć sopstvenog potiska motora tokom čitave rute. Ona može podjednako efikasno da pogađa ciljeve na kopnu i na vodi.

Sve nove ruske fregate i one koje su u izgradnji, kao i korvete, biće naoružane hiperzvučnim raketama „cirkon“, tvrde ruski zvaničnici. Pogledajte u infografici Sputnjika osnovne karakteristike ove rakete.