24.01.2024.

21:34

Foto: Društvene mreže

Planeta

Irak zapretio SAD-u!

SAD je jučer izveo udare na tri objekta povezanu s milicijom koju podupire Irak, saopštio je Pentagon. Irak će takve operacije smatrati "agresivnim akcijama" koje potkopavaju godine saradnje, stoji u saopštenju iračke vlade.

Ovaj neprihvatljivi čin potkopava godine... u vreme kada se regija već bori s opasnošću širenja sukoba, posledicama agresije na Gazu - rekao je generalni vojnik Iehia Rasool, glasnogovornik iračkog premijera. Dodao je da će Irak američke operacije tretirati "kao činove agresije" protiv svog naroda na njihovoj zemlji i pozvao je međunarodnu da pomogne u ponovnom uspostavljanju mira.

- Ovi precizni udari izravan su odgovor na niz eskalirajućih napada milicije koju sponzoriše Iran na američko i koaliciono osoblje u Iraku i Siriji - saopštio je američki ministar obrane Lojd Ostin.

Vojni glasnogovornik Kataib Hezbolaha Džafar Al Huseini naručio je na Ks-u da grupa nastavi da cilja „neprijateljske baze“ do kraja izraelskih operacija u Gazi, istaknuvši kao razlog američku potporu izraelskoj kampanji.