25.01.2024.

11:39

Foto: Reuters

Planeta

Šokantna izjava Zelenskog o obaranju aviona u Rusiji! Moskva hitno reagovala: Pokušao je da...

Zelenski je zatražio međunarodnu istragu incidenta u oblasti koja se nalazi nadomak ukrajinsko-ruske granice.

Rusija je utvrdila da je Ukrajina oborila transportni avion Iljušin-76 u kojem su bile 74 osobe - 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika, šest članova posade i još tri osobe. Moskva je rekla da su zarobljenici trebali da učestvuju u razmeni i dodala je da niko nije preživeo pad aviona.

Ukrajinski vojni obaveštajci su u sredu rekli da im ovog puta nije rečeno da imaju osigurani vazdušni prostor.

Izjave Zelenskog o međunarodnoj istrazi nisu ništa drugo do pranje ruku, pošto i sam razume nemogućnost takve istrage, rekao je Bogdan Bezpalko, član Saveta za međunacionalne odnose.

- Takva istraga se ne može sprovesti, pa čak ni hipotetički neće dovesti do ničega. Ako je sprovede samo Rusija, onda će je Kijev dovesti u pitanje. A kako se može sprovesti u regionu koji se redovno napada? Zelenski jednostavno oprao ruke od toga - rekao je Bezpalko.

On je dodao da bi Zelenski mogao da ostavi za kasnije verzije brojnih medija koji tvrde da je avion prevozio oružje.

- Možda će kasnije reći da su obaveštajci prijavili da je avion zapravo prevozio oružje ili vredne stručnjake - smatra ekspert.

Reakcija Zapada na pad transportera, dodao je Bezpalko, biće da ga ignoriše.

- Neće biti sankcija ili akcija Zapada protiv Ukrajine. Udari na Belgorod ili Krim traju već dugo, ali čak ni simbolične sankcije nisu uvedene protiv Kijeva - dodao je ekspert.