28.01.2024.

05:58

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Planeta

Kritično! Prevozili teret za Pentagon, a onda doletela raketa! Velika bitka na moru, američka mornarica obara projektile!

Danska kompanija "Mersk", u izjavi za Asošijeted pres, navela je da su njihova dva broda - "detroit" i "česapik" - koja su plovila pod zastavom SAD i imala pratnju američke mornarice, napadnuta u Crvenom moru.

Iz "Merska" navode da su posada, brodovi i teret "bezbedni i nepovređeni", a da je američka mornarica presrela više projektila.

Danska kompanija je navela da su oba broda prevozila teret koji pripada američkom ministarstvu odbrane i Stejt departmentu, kao i drugim vladinim agencijama, što znači da su "imala zaštitu američke mornarice za prolazak kroz moreuz" Bab el Mandeb.

Centralna komanda američke vojske je u onlajn saopštenju okrivila Hute za napad, rekavši da su ispalili "tri protivbrodske balističke rakete". Jedna je pala u more, dok je mornarica presrela i oborila druge dve.

Od novembra, Huti su više puta gađali izraelske brodove u Crvenom moru, u znak protesta zbog ofanzive Izraela na Gazu. SAD i Britanija su pokrenuli runde vazdušnih napada na jemenske Hute, što je grupu sada podstaklo da targetira i američke i britanske brodove.