25.01.2024.

21:26

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Kopals Evrope, prve padaju Francuska, Italija, Poljska, Holandija, Belgija... U problemu su i Nemačka, Švedska, Finska...

List precizira da ankete pokazuju da podrška konzervativcima, nacionalistima, krajnjoj desnici i evroskepticima drastično raste, kao i da . Da će postati vodeće stranke ili će činiti glavnu opoziciju u velikoj većini zemalja unutar EU.

Tajms procenjuje da će "populistički udarni talas" pogoditi Francusku, Italiju, Poljsku, Holandiju, Belgiju, Mađarsku, Austriju, Slovačku i Češku Republiku, podrivajući centristički konsenzus u EU. 

Pored toga, stranke koje su nekada smatrane ekstremističkim i marginalnim zauzeće drugo mesto u Nemačkoj, Švedskoj, Letoniji, Bugarskoj, Estoniji i Finskoj, a treće u Portugalu".

List citira i procene novog francuskog ministra spoljnih poslova Stefana Sežurnea koji smatra da predstojeće promene izazivaju uznemirenost. V

- Postoji realan rizik da će Evropa kakvu sada poznajemo nestati - kaže on.

Britanski list sae poziva i na upozorenje briselskog analitičara profesora Franka Furedija koji je ubeđen da će politički zemljotres uskoro potresti Evropu.

-  Razlog je nezadovoljstvo birača na koje se dugo gledalo sa visine i ignorisanjem. Milioni Evropljana govore: Dosta nam je, više ne verujemo ovim umornim sistemskim političkim partijama. Dolazi populistički trenutak - jasan je on.