27.01.2024.

06:30

Foto: AP PHOTO

Planeta

Sada počinje pravi rat! Sarmat stupa na dužnost: Rusi kreću...

Jedan od najznačajnijih projekata je završetak postavljanja strateškog raketnog sistema "Sarmat" u Raketne strateške snage. Ovaj sistem će značajno doprineti povećanju vojne moći i strateške stabilnosti zemlje.

Pored "Sarmata", u planu je i isporuka više strateških vojnih komponenti. Tu se ubraja isporuka obnovljenih strateških raketnih nosača Tu-160M, kao i protivvazduhoplovnog raketnog sistema S-500 Vazdušno kosmičkim snagama Rusije. Takođe, vojska će dobiti i novu nuklearnu podmornicu "Knez Požarski".

Istaknuto je da će ruska vojska u ovoj godini biti značajno ojačana sa 36.000 novih osnovnih jedinica vojne tehnike i 16,5 miliona komada prenosivog oružja, sredstava lične oklopne zaštite i opreme za komunikaciju. Ovaj broj značajno premašuje isporuke u prethodne dve godine, što ukazuje na značajno povećanje ulaganja u vojni sektor.

Ovi koraci predstavljaju deo šireg plana za modernizaciju i jačanje vojnih kapaciteta Rusije, s ciljem da se održi visok nivo nacionalne bezbednosti i da se odgovori na savremene bezbednosne izazove.