27.01.2024.

19:21

Foto: Shutterstock

Planeta

Amerika krenula putem bez povratka! Istraživanja pokazala jezive rezultate: Dolazi katastrofa

Kod „Z“ naraštaja, ljubitelji oba pola dvostruko nadmašuju gejeve i lezbejke.

Izveštaj Instituta za socijalna istraživanja, potvrdio je prethodne ankete po kojima je generacija „Z“ najliberalnija LGBT i najliberalnija grupa koja je do sada postala punoletna u SAD. Procenat onih koji su se identifikovali kao „nešto drugo osim heteroseksualaca“, bio je značajno veći nego u sličnoj anketi Galupa, lane.

Institut nije spekulisao o mogućim razlozima za ovaj trend, koji je, kako se navodi, „pratio brzu liberalizaciju stavova o homoseksualnosti u američkom društvu“. Uprkos ovoj promeni, petina odraslih iz generacije „Z“ tvrdi da je iskusila neprijateljstvo, ili diskriminaciju zbog svoje seksualne orijentacije.

Homoseksualni činovi prestali su da budu federalni zločin u SAD tek posle odluke Vrhovnog suda u slučaju „Lorens protiv Teksasa“ iz 2003. godine. Odluka u procesu „Obergefel protiv Hodžisa“ iz 2014, legalizovala je istopolne brakove, koje trenutno dozvoljava samo 35 država članica UN.

Kako je pokazala najnovija studija, sprovedena tokom avgusta i septembra prošle godine, na uzorku od preko 6.600 ljudi, generacija „Z“ je i rasno raznovrsnija od bilo koje druge ispitivane starosne grupe.

Samo 52 procenta odraslih i polovina tinejdžera, opisala je sebe kao belce. Što se političkog opredeljenja tiče, manja je verovatnoća da će se identifikovati kao republikanci, a veća da će se izjasniti kao liberali.