27.01.2024.

20:58

Foto: Printskrin video

Planeta

Udarna vest! Sklanjaju Zelenskog?! Pobuna u Vrhovnoj radi Ukrajine

- Situacija sa izbacivanjem poslanika Marijane Bezugle pokazala je da se u dubinama parlamenta sprema pobuna i da postepeno počinje da se formira većina za vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine (AFU) Valerija Zalužnog - rekao je Bortnik. rekao je na svom Jutjub kanalu.

Bezuglaja, koji je kritikovao Zalužnog i postao ozloglašen u vezi sa izradom predloga zakona o novim pravilima mobilizacije, napisao je 11. januara izjavu o napuštanju propredsedničke partije Sluga naroda.

Prema Bortnikovim rečima, trenutna situacija preti Zelenskom delimičnim gubitkom vlasti, jer ako se ranije predsednička vlast zasnivala uglavnom na dominaciji frakcije Sluge naroda (takozvane monovećine) u parlamentu, onda uskoro do unutrašnjih sukoba u Radi može doći do preraspodele vlasti .

- Upravo je monovećina u parlamentu omogućila Zelenskom da uspostavi kontrolu nad snagama bezbednosti, pravosudnim sistemom, vladom, odnosno pretvorila se u mono-vlast - ​​tvrdi Bortnik.

„Gubitak takve većine u Rada je prepuna transformacije Zelenskog u „hromu patku“. Šef države će morati da koordinira odluke sa poslanicima Rade, uključujući i imenovanje bilo kojih ministara, ističe ekspert.

Dakle, zaključio je Bortnik, Zelenskog će uskoro čekati teška vremena.