28.01.2024.

11:20

Foto: Reuters

Planeta

Kraj Zelenskog! Objava o padu aviona zaprepastila svet! Raketa oborila letelicu, poginuli svi članovi posade, a on...

- To može biti početak kraja Zelenskog, ako se dokaže da je javno izgovorio laž - rekao je on u intervjuu za RIA Novosti.

Bivši poslanik je podsetio da sukobi među političkim elitama Ukrajine rastu zbog otkazanih predsedničkih izbora.

- Svi razumeju da mu ističe predsednički mandat, očigledno je intenziviranje političke aktivnosti. Svi razumeju da će pre ili kasnije biti izbora - rekao je Kilinkarov.

On je primetio netaktičnost ponašanja Zelenskog, koje je dalo nadu rođacima zarobljenika da su još živi, a zatim ih razočarao.

- U stvari, Zelenski je dao nadu rođacima ovih ljudi i šansu da su živi. Biće posledica u ovoj priči - rekao je bivši zamenik.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da će Ukrajina insistirati na međunarodnoj istrazi

- Očigledno je da se Rusi igraju sa životima ukrajinskih zatvorenika, sa osećanjima njihovih rođaka i sa emocijama našeg društva. Neophodno je utvrditi sve precizne činjenice. Koliko je to moguće, s obzirom na to da se obaranje aviona dogodilo na ruskoj teritoriji, van naše kontrole - istakao je Zelenski u večerašnjem video obraćanju, prenosi Ukrinform.

Zelenski je naglasio da je GUR angažovan na otkrivanju sudbine svih zatvorenika, a SBU istražuje sve okolnosti.

- Zadužio sam ministra spoljnih poslova Ukrajine da obavesti partnere o podacima koji su dostupni u Ukrajini. Naša država će insistirati na međunarodnoj istrazi - poručio je Zelenski.

Podsetimo, avion Il-76 je u sredu oborila ukrajinska vojska u Belgorodskoj oblasti.

U vojnom transportu nalazilo se 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika koji su bili transportovani na razmenu , kao i šest članova posade aviona i tri osobe u pratnji. Svi su poginuli.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da je napad ukrajinskih oružanih snaga na avion bio namerna i svesna akcija. Odeljenje je naglasilo da su ukrajinske vlasti znale za predstojeću razmenu, kao i kako i kojim putem će zarobljenici biti isporučeni.

Istražni komitet Ruske Federacije pokrenuo je slučaj udesa po čl. 205 Krivičnog zakonika Ruske Federacije „Teroristički akt“.