30.01.2024.

06:40

Foto: Shutterstock

Planeta

Nije tačno da ukrajinske vlasti mrtve vojnike sahranjuju u masovnim grobnicama

Na osnovu pomenute analize ovaj tekst je ispravljen. U prvobitnom tekstu preneli smo tvrdnje američkog novinara Klejtona Morisa iz njegove emisije Redigovano, koji je tvrdio da ukrajinske vlasti sahranjuju vojnike u masovne grobnice. Međutim, prema analizi Raskirnkavanje.ba ovo sa sigurnošću ne možemo da tvrdimo, najpre zbog toga što je pomenuti novinar poznat javnosti kao osoba koja manipuliše činjenicama i da je ranije u svojim objavama širio razne dezinformacije i neutemeljene teorije zavera. Još jedan od razloga zbog kog se ne može tvrditi, jesu snimci koji su objavljivani na Telegram kanalima i ruskim forumima, a u kojima se vidi da vojnici bacaju neke džakove u jamu nalik masovnoj grobnici. Ipak, niko ne može tačno da tvrdi šta se u džakovima nalazi. 

Takođe, ne može se tvrditi da se u džakovima nalaze tela vojnika, jer bi njihov nestanak, da su to zaista vojnici, bio prijavljen kako zvaničnicima, tako i porodicama. 

Kako objašnjava Raskrinkavanje.ba, prema ukrajinskim zvaničnim izvorima, oko 23.000 ljudi vode se kao nestali, uključujući civile i vojnike.

Prema procedurama ukrajinske vojske, porodice nestalih vojnika moraju biti obaveštene o njihovoj smrti, te je brigada kojoj je vojnik pripadao dužna otvoriti internu istragu o okolnostima nestanka koja bi trebala da traje otprilike mesec ili dva. Kada se desi da je vojnik nestao u borbi, porodica ga prijavljuje policiji kao “osobu nestalu u posebnim okolnostima”. Policija onda otvara istragu i uzima DNK uzorke kako bi ih poredila s pronađenim posmrtnim ostacima. U slučaju smrti, porodice nekada dobiju telo, a ukoliko ga nije moguće izvući, saborci informišu porodice o tome kako su poginuli.

Na osnovu svega prethodno navedenog, ne postoje dokazi da su tela vojnika bacana u džakovima u masovnu grobnicu. Zbog toga se izvinjavamo našim čitaocima zbog manipulisanja činjenicama.