30.01.2024.

10:16

Foto: Reuters

Planeta

Blinken najavio kraj agonije?! Napravljen korak ka oslobađanju talaca, na Hamasu je da odluči


On je rekao da je napravljen dobar napredak i da postoji nada da će se krenuti napred.

- Rad na oslobađanju talaca je važan i obećavajući, a predlog koji se nalazi na stolu je snažan, ali i obavezujući. Na Hamasu je da odluči - rekao je Blinken, prenosi  Rojters.

Prethodno je kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanijahua izdala saopštenje u kojem se ne poriče da je Izrael pristao na okvir za oslobađanje talaca, ali navodi da izveštaji o dogovoru nisu tačni i da uključuju uslove koji nisu prihvatljivi za Izrael.

U izveštaju koji je ranije objavio Kanal 12 tvrdi se da je Izrael pristao na 45-dnevnu pauzu u borbama u zamenu za 35 talaca u prvoj fazi oslobađanja.

Prema izveštaju, oko 100-250 palestinskih zatvorenika bilo bi oslobođeno za svakog Izraelca poslatog kući, preneo je Tajms of Izrael. 

Kancelarija Netanijahua je navela i da je postignut  "značajan napredak" na povratku raseljenih stanovnika sa juga Izraela u svoje domove.

U saopštenju se dodaje da je Netanijahu danas održao sastanak na tu temu sa raznim zvaničnicima i da je postignut značajan napredak, kao i da se vrše konačna prilagođavanja kako bi se napredovalo po tom pitanju. Odluke će uskoro biti iznete kabinetu da raspravlja o njima, dodaje se u saopštenju.