30.01.2024.

18:00

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Imenovana osoba koja može da zaustavi rat u Ukrajini! Francuski "Le Point" preneo zvanični stav Budimpešte

Prema njegovim rečima, da je Tramp bio predsednik Sjedinjenih Država u februaru 2022. godine, rata u Evropi ne bi bilo, a danas niko osim njega nije dovoljno jak lider da rat koji gledamo u Ukrajini i zaustavi, prenosi RBC .

List takođe napominje da Mađarska nije pristala na promenu budžeta, odnosno nije pristala da Kijevu dodeli 50 milijardi evra, i da je ta evropska zemlja izrazila spremnost da se pridruži inicijativi 26 zemalja EU ukoliko postoje garancije da će svaki godine članice EU odlučivati da nastavlja sa finansiranjem Ukrajine.

Informer

Premijer Viktor Orban

Orban je izrazio žaljenje što neke zemlje tumače stav Budimpešte kao metod ucene, uveravajući da se striktono radi o "obnavljanju i održavanju jedinstva Evropske unije". U zaključku, mađarski premijer podvlaći stav Mađarske da je vojno rešenje sukoba u Ukrajini nemoguće.

- Smatramo da je jedino rešenje - diplomatsko rešenje. To znači pregovore o prekidu vatre i dogovor o miru. Smatram da svaka članica EU ima pravo da brani budžet - zaključio je on.

Informer

Bivši predsednik Donald Tramp

Prethodno je češki predsednik Petr Pavel pozvao Evropu da se pripremi za moguću Trampovu pobedu na predsedničkim izborima u SAD.