30.01.2024.

18:10

Foto: pixabay.com

Planeta

Rumunski F-16 napali ruske trupe kod Hersona - ovako su pokušali da nateraju Moskvu da udari na Bukurešt i otpočne svetski rat!

Ministarstvo odbrane Rumunije odmah je upozorilo na lažne vesti koje su se pojavile na platformi X (bivši tviter) u koje navode da je avion F-16C poleteo iz 86. vazduhoplovne baze u Konstanci u subotu u 03:22 i bombardovao grupu ruskih snaga kod Hersona.

Bukurešt je takve tvrdnje nazvao apsurdnim, ističući da rumunsko vazduhoplovstvo nema F-16 u dizajnerskoj verziji C, već samo u verzijama A i B.

Oni koji su pustili ovu vest pozivaju se navodnoi na poruku koju je ruski generalštab poslao Savetu bezbednosti Rusije o vazdušnom napadu rumunskih F-16C u oblasti Hersona. Vest je prvi objavio nalog "Ukraine Front Lines" na društvenoj mreži X. Kako je naveo Njuzvik, informacija je objavljena bez navođenja izvora. 

Da sve bude još interesantnije i komandant ukrajinskog vazduhoplovstva Jurij Ignat nazvao je ovu vest lažnom.

Ignat je priznao i da Kijev ne može da prihvati lovce F-16, čak i ako ih evropski saveznici prebace u Ukrajinu. On je objasnio da zemlji trenutno nedostaje infrastruktura neophodna za održavanje F-16 i da nema pilota koji bi mogli da upravljaju ovom opremom.

Osim toga, Oružane snage Ukrajine (AFU) ne mogu odmah da dobiju veliki broj F-16 i PVO sistema od zapadnih partnera zbog visokog rizika od njihovog uništenja od strane ruskih snaga, naglasio je spiker republičkog ratnog vazduhoplovstva.