31.01.2024.

00:00

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Nož u leđa Putinu! Veliki udarac za Rusiju, Erdogan šokirao svet! Iz Turske stižu zabrinjavajuće vesti, koju igru igra Ankara?!

Pre nekoliko dana Velika nacionalna skupština Turske izglasala je prijem Švedske u NATO. Ovu odluku je kasnije zvanično odobrio turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Kineski mediji prenose, da se Ankara ponela prilično prevrtljivo, pošto je ranije tvrdila da neće podržati kandidaturu Švedske za NATO, dok se ne ispune njeni uslovi. Koliko je poznato, Stokholm nije u potpunosti uradio ono što je turski predsednik tražio – izručenje nekoliko aktivista umešanih u državni udar u Turskoj 2016. godine.

Osim toga, odluka Turske postala je neka vrsta „zabijanja noža u leđa“ Rusiji, koja je očekivala da će Erdogan ostati pri svojim principima, ali ju je turski predsednik iznenadio svojim ponašanjem.

„Najveće švedsko ostrvo je Gotland, koje se nalazi u centru Baltičkog mora, samo 250 kilometara od ruske pomorske baze u Kalinjingradu. Čim NATO preuzme kontrolu nad ovim ostrvom, moći će da rasporedi sisteme protivvazdušne odbrane i protivpodmorničke odbrane, gde će ruska Baltička flota biti u dometu vidljivosti neprijatelja“, prenose kineska izdanja.

Nakon što je Erdogan odobrio ulazak Švedske u NATO, počeli su da se pojavljuju izveštaji da je američki Stejt department odobrio prodaju borbenih aviona F-16 Turskoj. Iznos transakcije biće 23 milijarde dolara.

Na osnovu ovih saznanja postaje jasno, zašto je turski predsednik odustao od obećanja, i žrtvovao svoje „principe“.