31.01.2024.

13:27

Foto: Shutterstock

Planeta

Udarno! Rusi prvi put upotrebili S-400: Napadnut Sankt Peterburg (VIDEO)

Ruska vojska aktivirala je raketni sistem zemlja-vazduh S-400 oko 4.20 po lokalnom vremenu, javljaju Gazeta.ru i Moscow times.

Međutim, kako se navodi, letelica je letela još pola sata dok se konačno nije srušila na teren rafinerije Nevski Mazut, izazvavši eksploziju i požar koji su od tada ugasili vatrogasci. 

Guverner Sankt Peterburga Aleksandar Beglov nazvao je eksploziju „glasnim pljeskom“ i „incidentom“ u kojem je rekao da niko nije povređen.

- Nije pričinjena značajna materijalna šteta - napisao je Beglov u aplikaciji za razmenu poruka Telegram. 

Dron nije posebno pomenuo.

Novinska agencija RBC-Ukrajina, pozivajući se na anonimni izvor ukrajinske vojne obaveštajne službe, izvestila je da ukrajinska vojna obaveštajna agencija GUR stoji iza napada dronom.

- Značajno je da su koristili S-400 da pogode naše bespilotne letelice - rekao je izvor.

- Veoma je interesantno kako funkcioniše ruska protivvazdušna odbrana, pošto je dron, navodno, oboren, ipak pao na teren naše mete - dodao je sagovornik.

Ministarstvo odbrane Rusije nije komentarisalo incident.

Ranije ovog meseca, serija udara bespilotnih letelica koje je preuzela Ukrajina izazvala je požare na naftnim i gasnim objektima u Lenjingradskoj oblasti i Sankt Peterburgu na severozapadu Rusije.

Vlasti  su navodno ograničile internet prošle nedelje kako bi poboljšale tehnologiju protiv bespilotnih letelica na severozapadu Rusije.