31.01.2024.

16:36

Foto: Shutterstock

Planeta

"Džeruzalem post" objavio tajni plan za Pojas Gaze! Prvo Saudijska Arabija, onda Egipat, Maroko, Emirati...

Prva faza uključuje stvaranje izraelske vojne vlade u Gazi koja će nadgledati humanitarnu pomoć i preuzeti odgovornost za civilno stanovništvo tokom "prelaznog perioda", piše "Džeruzalem post".

Druga faza

Istovremeno, u drugoj fazi će se formirati međunarodna arapska koalicija, uključujući Saudijsku Arabiju, Egipat, Maroko, Ujedinjene Arapske Emirate, Bahrein i druge.

Ova koalicija treba da bude deo šireg sporazuma o regionalnoj normalizaciji, koji podržava uspostavljanje "nove palestinske vlasti".

Zvaničnici, koji nisu povezani s Hamasom, naslediće upravljanje Gazom od Izraela, zaključivši vojnu upravu. Izrael će zadržati pravo na provođenje sigurnosnih operacija u Gazi, odražavajući svoje operacije na Zapadnoj obali, kad god se pojave operativne potrebe.

Sledeća faza, koja zavisi od stabilizacije Gaze i uspeha novog entiteta - "nove palestinske vlasti", podrazumeva opsežne reforme na okupiranoj Zapadnoj obali u pogledu funkcionalnosti, obrazovnog sadržaja i upravljanja terorizmom Palestinske uprave.

Ako se ova faza odvija nesmetano unutar unapred definisanog vremenskog okvira od dve do četiri godine, Izrael će priznati ocrtanu palestinsku državu unutar teritorija Palestinske uprave i razmotriti prenos dodatne teritorije, navodi "Džeruzalem post".