31.01.2024.

16:00

Foto: Reuters/Fotoilustracija

Planeta

Želeo da otpusti Zalužnog! "Vašington post" sve objavio - detalje kobnog sastanka održanog 29. januara... Jake razloge Zelenskog...

Volodimir Zelenski je odlučio da smeni glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog kako bi uticao na saveznike Kijeva, koji su nedavno oslabili finansijsku podršku Ukrajini. Ovo piše Vašington post, pozivajući se na visokog ukrajinskog zvaničnika koji zna detalje sastanka održanog 29. januara.

Tema sastanka: Neprijatelji Rusije se umorili

"U razgovoru u ponedeljak, Zelenski je rekao Zalužnom da su Ukrajinci umorni od borbi i da su međunarodni mentori takođe usporili vojnu pomoć, pa bi možda novi komandant poboljšao situaciju", navodi list.

Zbog činjenice da su u medije procurile informacije o Zalužnijevoj ostavci, ova odluka je privremeno odložena, ali glavnokomandujući i dalje planira da kasnije napusti svoju funkciju. Izvor VP-a tvrdi da je Zalužni očekivao da će biti otpušten u leto 2022. zbog neslaganja sa Zelenskim.

Informer

Zelenski i Zalužni na jednoj od starijih zajedničkih fotografija

Podsetimo, o mogućoj ostavci glavnokomandujućeg saznalo se 29. januara uveče. Ovo je izjavio jedan od poslanika Rada. Pretpostavljalo se da bi njegovo mesto mogao da preuzme šef Glavne obaveštajne uprave (GUR) Ukrajine Kiril Budanov.

Kremlj pomno prati neslaganja unutar Ukrajine

Kremlj je saopštio da prati situaciju u Ukrajini. Prema rečima portparola predsednika Dmitrija Peskova, problemi kijevskog režima nastali su zbog neuspele kontraofanzive i problema na bojnom polju.