31.01.2024.

20:30

Foto: Shutterstock/youtube/EPA

Planeta

Šok u Kongresu! Teksas na nogama, stigle neverovatne vesti! Žestok kontraudar ostavio Bajdena i ekipu u neverici!

Petnaest demokrata u odboru glasalo je protiv ovog predloga i ocenilo da je reč o pokušaju skretanja pažnje.

Republikanci terete Majorkasa da nije poštovao federalni imigracioni zakon i da je izigrao poverenje javnosti. Oni smatraju da nije dovoljno učinio da reši probleme bezbednosti na granici SAD i Meksika i velikog broja imigranata koji dolaze u Ameriku, naročito preko Teksasa.

Proces glasanja za opoziv Majorkasa dešava se u trenutku kada se u Senatu pregovara o zakonu koji bi uključio i pitanje bezbednosti granice. Predsednik Džo Bajden je rekao da će taj zakon biti do sada "najoštriji i najpravedniji paket reformi za obezbeđivanje granice".

Pošto je predlog za opoziv prošao Odbor za unutrašnju bezbednost, Predstavnički dom bi u plenumu mogao o tome da glasa najranije sledeće nedelje. Nije poznato da li će predlog biti usvojen, pošto republikanci imaju tesnu većinu, a demokrate su protiv.

Nijedan član kabineta nije opozvan u Predstavničkom domu od 1876. kada je kroz taj proces prošao ratni sekretar Vilijem Belknap. Taj opoziv nije prošao Senat gde je potrebno dve trećine glasova.

Republikanci tvrde da je Majorkas "voljno i sistematično odbijao da se povinuje zakonima koje je doneo Kongres, da je izigrao poverenje Kongresa i američkog naroda", naveo je predsedavajući Odbora za unutrašnja pitanja u Predstavničkom domu Majk Grin.

Majorkas, koji nije svedočio pred odborom, negira sve optužbe.

- Uveravam vas da me vaše lažne optužbe neće sprečiti u obavljanju misije kojoj sam posvetio celu svoju karijeru i kojoj ostajem posvećen - naveo je Majorkas u pismu Odboru za unutrašnja pitanja.

U pismu je takođe apelovao na članove odbora da nastave da rade sa Bajdenovom administracijom i poprave "loše i zastarele imigracione zakone".