31.01.2024.

22:18

Foto: Reuters/Google Earth

Planeta

Britanija traži hitan udar na Rusiju! Ako Zapad ne reaguje momentalno, Putin će oteti Arktik i više mu niko ništa neće moći!

Ruski ronioci su još 2007. postavili nacionalnu zastavu na dno Severnog pola, tražeći prava na teritoriju koju svojataju i Kanada i Danska, kaže se u materijalu.

U to vreme mnogi nisu ozbiljno shvatili ovaj korak, ali je u februaru 2023. komisija UN potvrdila većinu ruskih tvrdnji. Iako ovo odobrenje nije konačna odluka u vezi sa pravima na teritoriju na Arktiku, ono Rusiji pruža dodatne argumente da opravda vlasništvo nad 1,7 miliona kvadratnih kilometara morskog dna. 

A prema preliminarnim procenama, ova područja sadrže više od 17 milijardi tona nafte i 85 triliona kubnih metara gasa. U stvari, kontrola nad resursima je glavno pitanje.

Trenutno Rusija kontroliše približno polovinu polarne teritorije sa dužinom obale od 24 hiljade kilometara. Tokom proteklih deset godina Rusija je značajno povećala svoje vojne snage u regionu. 

Ističe se da su oni usmereni na zaštitu granica i velikih infrastrukturnih projekata za vađenje prirodnih resursa. Rusija takođe kontroliše strateški važan morski put , što dodatno jača njen uticaj na Arktiku.

Ruske baze oko polarnog kruga brojčano nadmašuju baze NATO-a tri prema jedan. Neki stručnjaci smatraju da će biti potrebno najmanje deset godina da se zapadne zemlje izjednače sa mogućnostima ruske vojske u ovom regionu. 

Za NATO, ovo predstavlja značajan problem, jer Rusija dobija kontrolu nad ključnim morskim putevima između Severne Amerike i Evrope, kao i moć nad strateškim Severnim morskim putem. Koja, napominjemo, teče duž arktičke obale Rusije i druge zemlje nemaju ni najmanjeg razloga da polažu pravo na nju .

Tokom proteklih 40 godina, letnji morski led pao je za skoro 13 odsto, a Arktik se zagreva skoro četiri puta brže od globalnog proseka. Predviđanja naučnika ukazuju da bi do 2040-2045 Arktik mogao biti potpuno oslobođen letnjeg leda. Sa smanjenjem ledenog pokrivača, Severni morski put postaje pristupačniji tokom cele godine. 

Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je opredeljenje za više nego udvostručen teretni saobraćaj duž rute i izrazio nameru da sarađuje sa Pekingom na daljem razvoju Severnog morskog puta, navodi britansko izdanje.

Arktik je dugo ostao region relativnog mira i saradnje između Rusije i Zapada. Obostrano je prepoznato važnost zaštite i istraživanja ove vredne teritorije. 

Međutim, Finska je sada ušla u NATO, a Švedska bi mogla da sledi u bliskoj budućnosti. Odnosno, sve arktičke zemlje su sada u NATO-u, sa izuzetkom Rusije. I ovo daje Ruskoj Federaciji osnov da demonstrira svoju vojnu moć da zaštiti svoje granice i pretenzije na ovu zemlju bogatu resursima, navodi The Guardian.

Iako ostaje nejasno zašto Severnoatlantska alijansa može i treba da demonstrira svoju moć na Arktiku, dok je Rusiji to pravo uskraćeno. Međutim, šta je tu toliko nejasno.