01.02.2024.

19:17

Foto: Reuters

Planeta

Španski "maratonci"! Krali tela umrlih, pa ih prodavali univerzitetima "u medicinske svrhe"! Pali zbog pohlepe!

Članovi bande obrednika falsifikovali su dokumente i odnosili tela iz bolnica i staračkih domova. Uglavnom su tražili preminule strance koji nisu imali rodbinu u Španiji. Leševi su prodavali univerzitetima u medicinske svrhe.

Istraga je počela početkom prošle godine, prenosi El Periodico, kada su dvoje zaposlenih u pogrebnom zavodu "izmislili dokumente" i odneli telo pokojnika iz mrtvačnice na univerzitet. Problem je nastao kada se pojavila rodbina umrlog, koja je htela da pokojnika sahrani u njegovom rodnom gradu...

Nekoliko meseci kasnije, još jedan leš je nestao iz staračkog doma u Valensiji. Tri dana pre smrti, čovek je svoje telo zaveštao medicinskom univerzitetu. Ali tamo nisu primili "donaciju". Zločinci su podmitili osoblje za dostavu, a telo umrlog prodali drugoj obrazovnoj ustanovi.

Dogovor sa univerzitetima na koje su dovozili "robu", predviđao je da nakon eksperimenata kriminalci odnesu tela i kremiraju ih.

Jedan univerzitet je platio 5.040 evra (skoro pola miliona rubalja) za spaljivanje 11 tela. Ipak, posmrtni ostaci zvanično nisu stigli ni u jedan krematorijum. Ispostavilo se da su, radi uštede, zločinci... raskomadali ukradene leševe i delove ubacivali u sanduke sa drugim preminulim ljudima.