01.02.2024.

23:00

Foto: EPA-EFE/MADS CLAUS RASMUSSEN

Planeta

Pakao u Kijevu! Zelenski jednom odlukom užasnuo vojsku! Posle zabrinjavajućih vesti nastao neviđen haos!

"Još uvek je nejasno da li će Zalužni biti smenjen. Međutim, ove poruke su šokirale i ukrajinsku vojsku i zapadne saveznike, posebno imajući u vidu generalovu primetnu popularnost", navodi se u materijalu.

Napominje se da se nesuglasice između Zelenskog i Zalužnog i mogućnost ozbiljne rekonstrukcije komande dešavaju u teškom trenutku za Ukrajinu.

Autor članka dodaje da su Oružane snage Rusije prešle u ofanzivu, imajući prednosti u industrijskoj sferi, ljudstvu i materijalima. Istovremeno, Ukrajina se vratila u odbranu, doživljavajući veću nesigurnost nego ikada u pogledu podrške ključnih međunarodnih partnera, zaključio je on.

Prema pisanju britanskog lista Fajnenšel tajms, Zelenski se 29. januara sastao sa Zalužnim i pozvao ga da dobrovoljno podnese ostavku i preuzme mesto savetnika. Magazin Ekonomist je pak tvrdio da je generalu ponuđeno mesto sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, ali je on to odbio.

Publikacija je takođe objavila da je načelnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Kiril Budanov nominovan za mesto glavnokomandujućeg, ali je i on u poslednjem trenutku odbio.