01.02.2024.

22:06

Foto: Reuters

Planeta

Ako ne možeš da ih ubiješ, pošalji ih u egzil! Izrael smislio kako da se reši lidera Hamasa, hoće li Sinvar i Deif pristati!

Predlog poziva da se najvišim zvaničnicima Hamasa u Gazi - uključujući političkog lidera Jahju Sinvara i vojnog komandanta Mohameda Deifa - dozvoli da se presele u drugu zemlju, kao što su Alžir, Katar ili Saudijska Arabija, izvestio je Semafor, pozivajući se na ljude koji su upoznati sa razgovorima Izraela i SAD zvaničnici. 

Vođe militanata koji su planirali napade 7. oktobra koji su pokrenuli trenutni rat biće među onima kojima je dozvoljeno da pobegnu u izgnanstvo.

Neki izraelski zvaničnici vide plan kao način da pomognu u ubeđivanju Hamasa da oslobodi svoje preostale taoce u Gazi, položi oružje i preda upravljanje palestinskom teritorijom novom rukovodstvu, rekao je Semafor. Takav mirovni sporazum bi onda mogao da ubrza dogovor sa Saudijskom Arabijom o uspostavljanju diplomatskih odnosa sa Izraelom uz posredovanje SAD.

Džon Hana, bivši pomoćnik Bele kuće u administraciji predsednika Džordža V. Buša, rekao je Semaforu da bi brzo okončanje rata otvorilo vrata za normalizaciju odnosa između Rijada i Zapadnog Jerusalima, čime bi se suprotstavio uticaju Irana u regionu. On je sporazum Izraela i Saudijske Arabije nazvao „glavnim ciljem SAD" i rekao da je poslednjih nedelja razgovarao o planu Hamasa za egzil sa visokim Vašingtonom i izraelskim zvaničnicima.

Strategija puštanja lidera Hamasa u egzil mogla bi biti slična inicijativi iz 1982. godine u kojoj je Palestinska oslobodilačka organizacija, predvođena Jaserom Arafatom, premestila svoje sedište u Tunis nakon što je bila pod opsadom izraelskih snaga u Libanu. Međutim, čak i ako bi se pronašla zemlja koja je voljna da obezbedi sigurno utočište, Semafor je rekao da je malo verovatno da će lideri Hamasa prihvatiti takvu ponudu.

- Momci iz Hamasa u Gazi neće otići, jer bi verovatno radije umrli kao mučenici. Osim toga, lideri Hamasa znaju da bi ih Izraelci na kraju mogli uloviti i ubiti gde god bi mogli da nađu utočište - rekao je za medije visoki arapski zvaničnik. 

Informer

 

Šef Mosada Dejvid Barnea obećao je ranije ovog meseca da će se osvetiti svima koji su umešani u napade 7. oktobra, „gde god oni bili".

Više od 27.000 stanovnika Gaze ubijeno je od početka rata, prema palestinskim zdravstvenim zvaničnicima. U napadima Hamasa 7. oktobra ubijeno je više od 1.100 ljudi u Izraelu, a stotine drugih vraćeno je u Gazu kao taoci. Većina žrtava na obe strane bili su civili.