01.02.2024.

23:45

Foto: Foto prntscreen/Epa

Planeta

Američki F-16 padaju kao kruške! Pentagon na nogama, ovo nisu čista posla, ili su piloti neobučeni, ili ih neko ili nešto ruši?!

Američko vazduhoplovstvo je 31. januara potvrdilo da se F-16 Fighting Falcon četvrte generacije iz sastava 8. Fighter Ving srušio u more u blizini grada Gunsana u zapadnoj Južnoj Koreji, nakon što su lokalni mediji izvestili o incidentu ranije tokom dana.

I portal vazduhoplovne baze Kunsan, u kojoj se nalazi najveći deo američke borbene flote u Koreji, uključujući dve eskadrile F-16, izvestio je o incidentu:

- F-16 Fighting Falcon dodeljen 8. borbenom krilu se srušio. Pilot se bezbedno katapultirao, oOn je pri svesti i prevezen je u medicinsku ustanovu na procenu - navode oni. 

Pad je poslednji u nizu incidenata koji su pogodili lovce F-16 američkog vazduhoplovstva u Koreji, pri čemu se jedan od aviona, takođe iz 8. borbenog krila, srušio 51 dan ranije 11. decembra u blizini Gunsana. Ranije, 6. maja, u Južnoj Koreji se srušio još jedan  F-16 američkog vazduhoplovstva. On je pao na poljoprivredno polje u blizini vazdušne baze Osan.

Talas havarija F-16 delom je posledica činjenice da vazduhoplovstvo Republike Koreje, koje ima 161 avion ili nekoliko puta više F-16 od američkog ratnog vazduhoplovstva. Od 2020. godine, visoka stopa nesreća u američkoj vojsci, a posebno u vazduhoplovstvu, postavlja pitanja u vezi sa procedurama održavanja.

Primetno je da se poslednja nesreća dogodila 11 dana nakon što je F-16 proslavio 50. godišnjicu svog prvog leta 20. januara 1974. godine, pri čemu se ranije očekivalo da će klasa lovaca biti uglavnom penzionisana do sredine 2020-ih godina. Kašnjenja u razvoju lovca pete generacije F-35  i velika prekoračenja troškova održavanja i operativnih troškova doveli su do toga da se F-35 više ne mogu da yamene u dovoljnom broju F-16, primoravajući starije avione da ostanu u službi mnogo godina duže nego što se očekivalo.

Američko vazduhoplovstvo trenutno razmatra opcije za razvoj lakog lovca zasnovanog na trenažeru T-7 koji bi, iako manje sposoban od F-16, obezbedio jeftiniju opciju za borbene jedinice i pomogao da se ostareli avioni povuku iz upotrebe. Južna Koreja je naručila 85 lovaca F-35, ali će se oslanjati na domaće lovce FA-50 i KF-21 koji bi trebalo da zamene većinu zastarelih aviona iz doba Hladnog rata.

F-16 i F-35 se smatraju lakim borbenim avionima za svoje generacije i dizajnirani su sa jednomotornim konfiguracijama kako bi se smanjili zahtevi za održavanje i operativni troškovi. Međutim, nedostatak drugog motora koji se nalazi na većini američkih lovaca povećava rizik od nesreća u poređenju sa klasama dvomotornih lovaca kao što su F-15 i F-18. 

Ostaje nejasno da li je bilo koja od tri pada F-16 u Koreji tokom prošle godine bila povezana sa problemima motora, dok su za F-35 softverski problemi predstavljali znatno veću opasnost za pilote nego za motore.