03.02.2024.

06:15

Foto: Tanjug

Planeta

Sudbina Zelenskog visi o koncu! Zapad oglasio uzbunu: SAD u Kijev poslale NJU da "vadi kestenje iz vatre"

Zamenica američkog državnog sekretara za politička pitanja Viktorija Nuland hitno je otputovala u Kijev zbog eskalacije sukoba između predsednika Vladimira Zelenskog i vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog, sugerisao je britanski stručnjak Aleksandar Merkuris u svom blogu na Jutjubu.

- Najuticajnija ličnost ukrajinske politike izgleda da je odlučila da je situacija postala toliko kritična da je odmah požurila u Kijev. Mislim, naravno, na Viktoriju Nuland - primetio je on.

Prema rečima eksperta, američka političarka je odlučila da poseti Ukrajinu zbog informacija koje su se pojavile u medijima o pokušaju otpuštanja Zalužnog. Ona predlaže da bi sada uskoro trebalo da se pojavi konačna naredba, dogovorena sa Vašingtonom.

Merkuris smatra da pozicija Zelenskog visi o koncu zbog političke krize. On je upozorio da će, ako ne reši situaciju u roku od nekoliko dana, verovatno doći do raspada njegovog autoriteta.

Informer

Viktorija Nuland

Prema pisanju britanskog lista Fajnenšel tajms, 29. januara Zelenski, koji je bio u sukobu sa glavnokomandujućim, sastao se sa Zalužnim i pozvao ga da dobrovoljno podnese ostavku i preuzme mesto savetnika.

Magazin Ekonomist je pak tvrdio da je generalu ponuđeno mesto sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu , ali je on to odbio.

Publikacija je takođe objavila da je načelnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Kiril Budanov nominovan za mesto glavnokomandujućeg , ali je i on u poslednjem trenutku odbio.

Kako prenosi Si-En-En, dekret o smenjivanju Zalužnog očekuje se do kraja ove nedelje.