03.02.2024.

06:45

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Bomba vest! Rusija izgubila strpljenje, Putin besan na Peking: Na pomolu totalni preokret?

Mongolija, Kina i Rusija su susedne zemlje sa prilično dobrim odnosima. Međutim, pre izvesnog vremena u medije su počele da „cure“ informacije, da stvari među njima nisu tako ružičaste kao što se na prvi pogled čini. Prema kineskim analitičarima, Mongolija je prva pokazala nezadovoljstvo.

- Premijer Mongolije Ojun-Erdene, rekao je, da bi izgradnja gasovoda Snaga Sibira 2 mogla biti odložena - prenose izdanja.

Projekat Snaga Sibira-2 podrazumeva izgradnju gasovoda kapaciteta do 50 milijardi kubnih metara godišnje, kojim će ruski gas tranzitirati kroz Mongoliju do Kine. O mogućnosti izgradnje ovog gasovoda se razgovaralo nekoliko godina, a u poslednje vreme ovi razgovori su intenzivirani. Međutim, nije primećen ozbiljan napredak.

Kina ne žuri da da zeleno svetlo za svoje učešće u ovom projektu. Konkretno, Ojun-Erdene je nagovestila prisustvo određenih protivrečnosti između Moskve i Pekinga.

- Jasno je, da se Mongolija raduje izgradnji gasovoda Snaga Sibira-2, i da se nada da će ovim izjavama dokazati Kini da nema potrebe da sumnja u njegovu izgradnju - prenose kineske publikacije.

Prema medijima, Rusija gubi strpljenje. Njen predsednik Putin je nezadovoljan ponašanjem Pekinga i izgleda da ima poteškoća da se suzdrži od ozbiljnijih izraza gneva. Činjenica je da Peking pokušava da ispregovara najbolje moguće uslove za sebe i odbija kompromis. Konkretno, Kina želi da dobije popust na gas, i prebaci sve troškove izgradnje na Rusiju.

Stručnjaci smatraju, da Kina neće žuriti u pregovore sa Ruskom Federacijom i Mongolijom. Peking će se cenjkati do poslednjeg trenutka, i pokušati da pronađe najbolju opciju za sebe. Koliko dugo Moskva i Ulan Bator mogu da tolerišu takvo ponašanje, veliko je pitanje.