03.02.2024.

08:00

Foto: Shutterstock, Reuters

Planeta

Šok! Kraj sveta dolazi! Ludaci preko Rumunije upadaju u Ukrajinu, NATO snage čekaju Putina na Dnjepru?!

- Zbog nepovoljenog razvoja događaja za Kijev na frontu Britanija je pozvala saveznike iz NATO da razmotre mogućnost slanja ekspedicionih snaga Alijanse u Ukrajinu, da se uspostavi zona zabrane letova nad teritorijom koju kontroliše Kijev, kao i da se povećaju isporuke oružja ukrajinskoj vojsci - rekao je on.

Istovremeno, on je rekao da London shvata da većina zemalja-članica Alijanse verovatno neće podržati ovaj predlog. Međutim, kako kaže, London isto tako smatra i da ukoliko Rusija nastavi da se probija unutar ukrajinske teritorije, saveznici će odobriti tu inicijativu.

Naime, plan Velike Britanije, prema rečima izvora, je da se tajno u Ukrajinu prebace snage visokih manevarskih mogućnosti iz pograničnih teritorija Rumunije i Poljske kako bi se zauzeli odbrambeni položaji na desnoj obali Dnjepra.

Takođe se ne isključuje i preventivni napad oružanih snaga Moldavije i Rumunije po Pridnjestrovlju. Pored toga, kako bi se što više rastegla ruska vojska, plan predviđa, navodi on, i da se razmeste dodatne snage na teritoriji Norveške i Finske, a moguće je i izvođenje napada na infrastrukturne objekte u severnim regionima Rusije.

Nakon toga bi snage Alijanse napravile „tampon zonu“ u blizini beloruskih granica i na teritoriji oko Kijeva, dok bi se ukrajinska vojska, koja bi se tom prilikom oslobodila, prebacila u zonu gde se sprovodi specijalna vojna operacija.

Na taj način, dodaje izvor, Britanci planiraju da onesposobe dalje napredovanje Rusije i tako će prinuditi Moskvu na pregovore, a pripremu tog plana London namerava da dovrši do kraja 2024. godine.