06.02.2024.

16:42

Foto: AP PHOTO

Planeta

Kličko ustao u odbranu Zalužnog, Zelenski ugrožava Ukrajinu! Slavni bokser i gradonačelnik Kijeva neće da ćuti!

Kličko je u ponedeljak na Telegramu izneo svoje mišljenje o ovom pitanju, navodeći da ukrajinsko društvo „razgovara i sa nestrpljenjem čeka ishod situacije" u vezi sa Zalužnim.

- Na mnogo načina, zahvaljujući Zalužnom, Ukrajinci su zaista verovali u naše Oružane snage, koje danas uživaju najveće poverenje. Nažalost, danas je trenutak kada politika može da nadvlada zdrav razum i interese države. I ovaj trenutak ne zavisi od Zalužnog - izjavio je Kličko, upozoravajući na moguće posledice smene Zalužnog.

Kličko je izrazio nadu da ukrajinsko rukovodstvo zapravo "razume ozbiljnost koraka koje sada preduzima i puni obim svoje odgovornosti". Kijev mora da održi "borbenu gotovost i koherentnost vojske", kao i "jedinstvo društva", tvrdio je gradonačelnik, izražavajući sumnju da bi potencijalni potez zaista doprineo ovim ciljevima.

O navodnom sukobu između Zelenskog i Zalužnog se priča već mesecima, a različiti izvori nude različita objašnjenja njegove prave prirode, u rasponu od navodnih političkih ambicija najvišeg generala do razlika u pristupu rešavanju tekućeg sukoba sa Rusijom.

U nedelju je Zelenski implicitno potvrdio u intervjuu da je zaista razmatrao smenu visokog generala. Upitan o prijavljenim planovima, predsednik je otkrio da zapravo planira „ozbiljnu" rekonstrukciju svog tima, koja se nije svodila ni na jednu cifru.

- Kada govorimo o ovome, mislim na smenu niza državnih lidera, ne samo u jednom sektoru kao što je vojska - objasnio je Zelenski.